Pàgines

4/12/10

Consells de prevenció del VIH/Sida

Campanya de JS-Andalusia
Dimarts passat es va celebrar el dia Mundial de la lluita contra la Sida, la malaltia que continua matant milions de persones cada any arreu del món. La desinformació i els prejudicis entorn la Sida són, en moltes ocasions, les causants d'aquesta malaltia. A continuació us deixe les respostes a les principals preguntes entorn la Sida. 


Què són el VIH i la Sida?

El VIH (virus de la immunodeficiència humana) és el virus que provoca la Sida, que és un estat avançat del VIH. El VIH provoca la destrucció progressiva del sistema immunitari. En una primera fase, el VIH es multiplica en les cèl·lules infectades. El sistema immunitari respon disminuint la presència de virus en la sang, però això no impedeix que el virus continue reproduint-se i afectant a altres òrgans. 
El VIH té un llarg procés d'incubació (en molts casos pot aplegar als 10 anys), per la qual cosa, la malaltia no es fa evident fins aleshores, però el virus continua afectant les cèl·lules de l'organisme. 
Finalment, si no es posa en marxa un tractament, es produeix un debilitament progressiu de les defenses i és aleshores quan apareixen els símptomes propis de la Sida.


Com es transmet el VIH?

Campanya de JSPV
La sang, el semen, els fluids vaginals i la llet materna de les persones infectades tenen una concentració suficient de virus com per a transmetre'l.
Per a que es produeixa la infecció és necessari que el VIH entre en l'organisme a través del contacte amb la sang o les mucoses (interior de la boca, vagina, penis i recte).
El VIH es pot transmetre, per tant, a través de tres vies:
  • Via sexual: En les relacions sexuals amb penetració (anal, vaginal o oral) sense preservatiu. 
  • Via sanguínia: En compartir xeringues, agulles o un altre material d'injecció o qualsevol instrument que talle o punxe que haja estat en contacte amb sang infectada. L'intercanvi d'instruments punxants i que tallen no esterilitzats, com els que s'usen per a tatuatges, piercings, acupuntura, etc. suposa també un risc.
  • Via mare-fill/a: Quan la mare és seropositiva, la transmissió es pot dur a terme en l'embaràs, el part o la lactància.

Com NO es transmet el VIH?

El VIH no es transmet a través de:
  • Besos: Ni tan sols besos amb llengua. Es necessitarien milers de litres de saliva per a contagiar-se, ja que la presència del virus a la saliva és mínima. 
  • Carícies.
  • Ús de lavabos públics.
  • Compartir la dutxa, tovallola, coberts, gots, etc.
  • Compartir aparells del gimnàs, la piscina, llocs de treball, al col·legi, etc.
  • Tampoc no es transmet a través de la suor o de les llàgrimes.
  • Tampoc amb el contacte amb animals domèstics o a través de picadures d'insectes. 
  • La donació de sang no comporta cap risc d'infecció. 

Com es prevén el VIH?
  • Usant correctament el preservatiu (masculí o femení) quan mantingues relacions sexuals amb penetració (vaginal, anal o oral) amb persones infectades o si desconeixes si ho estan. El preservatiu prevén la transmissió del VIH, altres malalties de transmissió sexual i embarassos no desitjats.
  • Mantenint relacions sexuals només amb una parella que no estiga infectada i que aquesta parella no mantinga relacions sexuals amb altres persones. 
  • Coneixent el teu estat serològic, i el de la teua parella. A través d'anàlisis de sang al teu centre de salut o a través de proves salivals anònimes en diferents punts, com per exemple, llocs de la Creu Roja o la seu del col·lectiu Lambda a València. 
  • Coneixent el risc d'exposició de les diferents pràctiques sexuals. Davant el dubte, utilitza sempre el preservatiu.
  • Utilitza sempre material estèril i evita l'ús de xeringues, agulles i altres útils d'injecció si eres consumidor de drogues injectades.
  • Utilitza sempre per perforar la pell (agulles d'acupuntura, piercing o tatuatge) d'un sol ús i estèrils. 
  • No compartisques maquinetes d'afaitar ni raspalls de dents.
  • Si estàs embarassada i tens el VIH, hi han tractaments que redueixen eficaçment el risc de transmissió del virus al seu fill o filla durant l'embaràs o part. Una mare infectada no deu donar el pit al seu bebè.
Font: Ministeri de Sanitat, Política Social i Igualtat



Informa't!
Organització Mundial de la Salut (OMS): Informació sobre VIH/Sida
ONUSIDA: Programa mundial contra la Sida de l'ONU
Centres for Disease control and Information: About HIV/AIDS
National Institutes of Health, del Departament de Salut dels EE.UU.
Sobre la Sida en els homes que tenen sexe amb homes
Guia de la Creu Roja sobre la Sida i el VIH

No t'atures, previndre la Sida està en les teues mans.

3 comentaris:

  1. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  2. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  3. Parlant sobre el tema, ahir a la tv una dona parlava de "VHS"...

    ResponElimina