Pàgines

8/1/11

La precampanya electoral

Comença la preparació de la campanya. Idees, grups de treball, més idees, el calendari de la campanya, converses amb líders de partits, reunions, merchandising, moltes més idees. Comença el període del que tot polític disfruta i avorreix al mateix temps: la precampanya electoral. 

La precampanya és el període anterior als quinze dies legals, "durs", de campanya electoral, i sol abastir entre dos i tres mesos d'actes, aparicions, presentacions, xarrades i mítings. Com més s'apropa el dia de les eleccions, més agressiva es torna la campanya, és a dir, més hores, més idees i més hores sense dormir. És podria dir que és el període en el qual els representants "preparen" als votants per al bombardeig electoral que aplega els quinze dies anteriors a les eleccions. 

Es realitzen diferents nivells de campanya: local, comarcal, provincial i nacional. En el cas de que les eleccions siguen generals, també es fa a nivell federal, però com que les properes eleccions de 22 de maig seran locals i autonòmiques farem la divisió des del poble a la comunitat.  

Les agrupacions locals tenen una gran importància en unes eleccions locals, fins al punt que es juguen l'entrada o eixida de l'Ajuntament, per la qual cosa resulta fonamental que reben recolçament des d'esferes més altes. Les agrupacions comarcals coordinen la campanya entre els diferents pobles que en formen part. S'encarreguen de donar suport humà i econòmic i també d'organitzar actes i una campanya a distribuir entre els pobles membres. Finalment, des de l'àmbit nacional, la campanya es centra més en la part "autonòmica" de les eleccions, donant suport al candidat i organitzant a la gent que s'encarregarà d'acompanyar-lo en campanya. 

He llegit hui un anàlisi de la precampanya a Elpais.com molt interessant. Supose que sí haureu notat el canvi d'actitud dels polítics valencians davant la imminència de les eleccions; Camps s'ha afluixat la corbata, i mai millor dit, i ha deixat que el candidat socialista haja aparegut un parell de vegades a Canal 9, també ha tingut algunes aparicions davant la premsa i ha deixat, fins i tot, que els periodistes li feren alguna que altra pregunta.   Jorge Alarte, per la seua banda, ja ha tingut la seua aparició estelar a un vídeo de precampanya per als cinemes.

Els interessos d'uns i d'altres, ara més que mai a la llum, i, a més, trauen a relluir eixa misteriosa habilitat que tenen els polítics de fer que el poble s'oblide de tot allò dolent que han fet en els 3 anys i mig anteriors. Tot un misteri.

2 comentaris: