Pàgines

1/1/11

L'Eurozona s'amplia

Hui, 1 de gener de 2011, Estònia ha entrat a formar part de l'Eurozona amb els 16 països que ja en formaven part, entre ells Espanya. A més, Estònia és ja el primer país de l'antiga Unió Soviètica que adopta l'euro com a moneda oficial.
L'organisme encarregat de la política monetària d'aquests 17 països que formen part de la Zona Euro és el Banc Central Europeu (BCE), amb seu a Frankfurt (Alemanya), i el seu objectiu és mantenir el poder adquisitiu de l'euro als països que formen part de l'Eurozona. Aquest objectiu s'aconsegueix mitjançant l'anomenat Eurosistema, basat en la col·laboració entre el Banc Central Europeu i els bancs centrals dels estats membres de la Zona Euro. 

Eurocuriositats
No només s'usa l'euro en aquests 17 països europeus, sinó que alguns territoris l'empren de forma extraoficial mentre esperen que entren en vigor els tractats que han signat amb la Unió Europea per a la posada en marxa de la moneda, com és el cas d'Andorra, on ja s'empra l'euro, encara que la data oficial per al seu ús és l'1 de gener de 2012. 
A Montenegro i l'autoproclamada república de Kosovo, per exemple, s'usa l'euro sense un acord amb la Unió Europea, per la qual cosa no poden emetre billets ni monedes de forma oficial, però sí poden usar-lo, de la mateixa forma que abans empraven el marc alemany. 
El Regne Unit ha signat un tractat especial pel qual no ha d'emprar l'euro com a moneda oficial. Evidentment, aquesta mesura està relacionada amb el gran poder econòmic que té la lliura esterlina en el mercat internacional.

Els països marcats en blau obscur són els que formaven part de la Zona Euro fins l'1de gener de 2011, és a dir, falta Estònia. 
Els països marcats en blau clar són els que malgrat ser membres de l'UE no empren l'euro com a moneda oficial.



Font: 

1 comentari:

  1. També hi ha euro a Amèrica del Sur!! (províncies d'ultramar de França, com la Guyane ^^)

    ResponElimina